Muutused metsanduses ja põllumajanduses: kui tehnoloogia kohtub loodusega

DJI AGRAS droon

Kliimamuutused, metsade ja põldude jätkusuutliku kasutamise regulatsioonid ja ühiskonna ootused tõstatavad metsanduses ja põllumajanduses uusi väljakutseid, kuid õnneks pakub tehnoloogiline innovatsioon võimalusi, kuidas neid väljakutseid tõhusamalt lahendada. Eesti on pika metsanduse ja põllumajanduse ajalooga riik ning meil on pikk traditsioon metsade ja põldude majandamisel – täna on meil võimalus muuta see traditsioon innovaatiliseks ning olla selles valdkonnas suunanäitaja. Üheks selliseks võimaluseks on just droonide ja tehisintellekti toomine loodusesse ja ettevõtjate igapäevatöösse.

Droonid kui metsavahid

Üks silmapaistvamaid näiteid innovatsioonist metsanduses on droonide kasutamine. Kui varem pidid metsamehed metsa seisundi hindamiseks läbima metsas suuri vahemaid, siis nüüd võimaldavad droonid saada ülevaate suurtest metsaaladest vaid mõne tunniga. Droonide abil saab mõõta puude kõrgust ja läbimõõtu, hinnata tormikahjustusi ja metsade tervislikku seisundit ning jälgida näiteks metsatulekahjude levikut.

Kui varem oli metsa hindamine ja jälgimine suuresti inimtöö (millega kaasnes oht subjektiivseks hinnanguks), siis nüüd tasub suunata pilk taevasse. Droonid skanneerivad metsi täpsemalt kui kunagi varem, luues detailsed 3D-mudelid ning aidates sellega metsamajandajatel teha teadlikke otsuseid. Lisaks on võimalik analüüsida droonifotosid tehisintellekti abil, et tuvastada kiiresti haigeid või kahjustatud puid, võimaldades varajast sekkumist ja kahjude minimeerimist.

Eesti ettevõtted on aktiivselt kaasatud metsanduse tehnoloogisse innovatsiooni ning kohalikud tarkvaraarendajad on loonud lahendusi, mis võimaldavad metsaomanikel ja -töötajatel tõhusamalt oma metsi hallata. Näiteks ettevõte ForestSoft on loonud metsandustarkvara FIS – Forest Information System, mis aitab metsaomanikel hallata kinnistute andmeid, planeerida metsade kasvatamist ning jälgida metsamaterjali liikumist. Sama ettevõte on loonud ka e-Metsa metsandustarkvara, millel on drooni funktsionaalsus ning mis võimaldab näiteks järgmisi funktsioone:

  • Vaadata omaniku kinnistute asukohti ning nendeni navigeerida.
  • Vaadata avalikke Maa-ameti kihte (katastrikiht, orto, metsanduslik orto, põhikaart, mullakaart, reljeef, maakatte kõrgusmudel, jm) ning Google Mapsi hübriidkaarti.
  • Vaadata eraldise takseerandmeid, neid muuta, planeerida töid ning neid tehtuks märkida.
  • Lõigata ja liita eraldiste piire ning nende pindala automaatselt arvutada ja nummerdada.
  • Luua rajalogi koos märkustega, oma teekonna märkimiseks ning kommentaaride lisamiseks.
  • Teostada kiiret õhuvaatlust drooniga kinnistu üldseisundi nägemiseks, sh mööda kinnistu piiri.
  • Näha drooni asukohta reaalajas erinevatel kaardikihtidel (nt katastripiiride, ortofoto, põhikaardi, mulla, reljeefi jm).
  • Tuvastada suuremate kahjustuste piire, kui metsas kõndimine on raskendatud või võimatu. Näiteks üleujutused, tuulemurrud ja tormiheited.
  • Võtta vastu ning jälgida tööde tegemist (nt kas valgustusraie on tehtud kogu eraldisel, kuhu on metsamaterjal ladustatud).
<strong>Muutused metsanduses ja põllumajanduses: kui tehnoloogia kohtub loodusega</strong>
Foto: “Multispectral Analysis for Forest Composition and Health” video kuvatõmmis (allikas: https://youtu.be/wxz-GedTARc?si=jpJkQJ7WGHVjlJ1F)

Droonid põllumajanduses

Metsandusele lisaks on Eestis droonid kasutusel ka põllumajanduses, kus kasutatakse erinevate tootjate poolt loodud spetsiaalseid põllumajandus- ehk agridroone. Sellised droonid on varustatud kõrgtehnoloogiliste sensoritega, mis võimaldavad jälgida põllukultuuride seisundit, tuvastada haigusi ja optimeerida ressursside kasutamist. Lisaks saab tänu droonide kasutamisele suurendada saagikust, säästes samal ajal kütust, vett, väetisi ja taimekaitsevahendeid. Samuti võimaldab tehnoradade mittekasutamine tõsta põllu saagikust ca 6-10%. Peamised tööd, mida põllumajanduslike droonidega on võimalik teha:

  • Kontrollitud taimede pritsimine väga täpses koguses taimekaitsevahendiga.
  • Põllumaa pritsimine, puistamine ja külvamine, ilma traktorit kasutamata.
  • Väikese konkreetse põlluala ning raskesti ligipääsetavate alade pritsimine.
  • Põldude kohta kaartide koostamine, et näha millised taimed kannatavad toitainetepuuduse all ja haiguste või kahjurite käes.
  • Põldude kohta kõrge resolutsiooniga kaartide koostamine, et märkida ära väiksemad kahjustunud alad (loomade tekitatud, põud, üleujutused jm).
DJI AGRAS droon
Foto: DJI AGRAS droon (allikas: https://ag.dji.com/)

Kui vaadata põllumajandust laiemalt maailmas, siis põllumajandusrobotite (sh droonide) kasutamise olulist kasvu prognoosivad ka 2023. aastal tehtud uurimuse autorid, kelle hinnangul võib selliste seadmete turg ulatuda 47,3 miljardi USA dollarini aastaks 2030 (aasta 2019 oli see 8,1 miljardit USD). Põhjusteks nii suurenev nõudlus toidu järele, karmimaks muutuvad keskkonnanõuded ning parem tehnoloogia kättesaadavus.

Põllumajandusrobotite turu maht miljardites USA dollarites
Joonis: Põllumajandusrobotite turu maht miljardites USA dollarites (allikas: https://www.kbvresearch.com/agricultural-robots-market/)

Uued võimalused ja väljakutsed

Üks hea näide uuenduslikust droonide kasutamisest pärineb Rootsist, kus ettevõte AirForestry on välja töötanud drooni, mis on võimeline mitte ainult metsa skanneerima, vaid ka aktiivselt metsatöid tegema. Nende loodud 6,2-meetrise läbimõõduga droonid suudavad iseseisvalt puu maha võtta, laasida ja metsast välja transportida. See näitab, kuidas droonid võivad juba lähiajal muuta metsatööstuses kasutatavaid tehnoloogilisi lahendusi.

Kuigi põnevad tehnoloogilised võimalused metsanduse ja põllumajanduse “nutikamaks” muutmiseks on juba olemas, kaasnevad nendega uued väljakutsed. Näiteks eelnevalt kirjeldatud droonide kasutuselevõtt nõuab suuri investeeringuid ning uute oskuste õppimist metsa- ja põllumeeste poolt tehnoloogia kasutamiseks. Samuti tuleb tehnoloogilise innovatsiooni puhul alati hinnata andmekaitse, küberturvalisuse ja privaatsuse riske. Siiski võib eeldada, et metsandus ja põllumajandus on muutumas aina teaduspõhisemaks ja tehnoloogilisemaks ning tulevikus tehakse suur osa töid ära automatiseeritud masinatega. Metsade ja põldude kohta ülitäpsete andmete kogumine käib aga samuti droonide ja satelliitidega, mida siis omakorda analüüsib tehisintellekt. Lõplik otsus ja vastutus jääb siiski inimese kanda ning seega on oluline tasakaalustada tehnoloogia kasutamist traditsiooniliste teadmiste ja talupojatarkusega!

AirForestry
Foto: AirForestry metsadroon (allikas: https://www.airforestry.com/en/)

Miks valida põllu- või metsaettevõtte finantspartneriks just LandCredit?

• Meie pakutav laenusumma on kuni 90% tagatise väärtusest. Tänu kogemustele oskame põllu- ja metsamaad õiglaselt väärtustada ja suudame pakkuda suuremat laenusummat.

Kiire taotlusprotsess. Teeme esmase pakkumise paari tööpäeva jooksul ja vajadusel on võimalik tehingusse minna 5 tööpäeva jooksul.

Tagatise hindamine TASUTA. Põllumaa ja metsakinnistute väärtuse hindamise viib läbi LandCredit ja Sinu jaoks on see tasuta.

Tagasimaksed vastavalt rahavoogudele. Pakume nii annuiteet- kui bullet-graafiku alusel laenu tagastamist, kuid võtame arvesse iga kliendi personaalseid vajadusi ja pakume ka teisi tagasimakse lahendusi